Gava ProjectGAVA ProjectGAVA ProjektΤο Πρόγραμμα GAVAProjet gava
 
Το Πρόγραμμα GAVA  

Η Βιώσιμη Ανάπτυξη έχει από καιρό γίνει ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ηγέτες της εισήγαγαν την πρώτη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης το 2001 η οποία επικαιροποιήθηκε το 2006 για να καλύψει κενά και να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τα υψηλότερα περιβαλλοντικά στάνταρτ στον κόσμο, τα οποία εξελίχθησαν σε βάθος δεκαετιών με σκοπό να αντιμετωπιστεί πλήθος θεμάτων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσφατα πρότεινε μια νέα οικονομική στρατηγική για την Ευρώπη την «Ευρώπη 2020», περιλαμβάνοντας τρεις οδηγούς κλειδιά για την ανάπτυξη, προκειμένου αυτοί να εφαρμοστούν με ολοκληρωμένες δράσεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο (λόγω πολιτικών και δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Ειδικά μετά την χρηματοοικονομική κρίση είναι αναγκαία, πολύ περισσότερο τώρα από ότι στο παρελθόν, μια ολοκληρωμένη στρατηγική για να αντιμετωπιστούν μακροχρόνια θέματα και να οδηγηθεί η οικονομία κάθε χώρας σε μία σταθερή, ισορροπημένη και αειφόρο ανάπτυξη. Νέες πηγές ανάπτυξης θα πρέπει να υποστηριχτούν με επενδύσεις σε υποδομές, καινοτομία και εκπαίδευση, προκειμένου να επιτευχθεί αύξηση της παραγωγικότητας και παράλληλα να εξασφαλιστεί η ορθολογική χρήση των πηγών σε μια πράσινη οικονομία, μέσα σε ένα πλαίσιο ανοικτών αγορών.

Υπάρχει επίσης μια ισχυρή απαίτηση απέναντι στα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης στο πεδίο της εκπαίδευσης της νέας γενιάς και των ενηλίκων σχετικά με τους κανόνες μιας χρηστής διακυβέρνησης προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της αειφόρου ανάπτυξης. Η επίτευξη της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας ως δημόσιο αγαθό παγκοσμίως, απαιτεί μια καλύτερη διακυβέρνηση ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες και τις οικονομίες σε μετάβαση. Κοινές αρχές και κανόνες για ακεραιότητα και διαφάνεια που κατευθύνουν τη πραγματοποίηση διεθνών οικονομικών δραστηριοτήτων προωθούν ένα υγιές και βιώσιμο οικονομικό σύστημα.

Η κοινωνική διάσταση της οικονομικής μεγέθυνσης είναι επίσης καίρια παράμετρος σε αυτήν την προσπάθεια, μέσω της προώθησης των ευκαιριών απασχόλησης, της δημιουργίας και εμπλουτισμού των δεξιοτήτων, της προστασίας των αδυνάτων μέσω κατάλληλων δικτύων κοινωνικής ασφάλειας και στήριξης εισοδήματος.

Η Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι ο κύριος στόχος, όχι μόνο για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για τρίτες χώρες στο άμεσο μέλλον. Η γνώση για το πώς να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι πολύ σημαντική για όλα τα  στελέχη που εμπλέκονται σε προγράμματα βιώσιμης ανάπτυξης σε διάφορα επίπεδα κυβερνητικής δραστηριότητας: κεντρικά, περιφερειακά, τοπικά. Η προώθηση αυτής της γνώσης μέσα από την εκπαιδευτική δραστηριότητα είναι ο κύριος παράγοντας της διδασκαλίας στην ανώτατη εκπαίδευση.